Katteviden

Om Os

Kat i nyt hjem

Når du adopterer en kat eller killing, vil du få brug for at hjælpe den med at falde til i sit nye hjem. Et skift i miljø er altid stressende for en kat, så det vil ofte tage et par uger, før den føler sig tryg i det nye miljø. De følgende råd vil hjælpe den til at tilpasse sig de nye omgivelser med succes.

 

Sådan bringer du katten hjem

De første få timer efter du har fået din kat hjem, kan have stor indflydelse på, hvordan den accepterer sit nye liv. Først og fremmest er det vigtigt at være tålmodig, og aldrig prøve at presse katten til at gøre ting, den måske ikke er klar til endnu.

Det er vigtigt at forsyne den med alt hvad den behøver, og placere den et stille sted. Så udvælg et sikkert sted kun til dette, før du henter katten. Rummet bør indeholde:

Et område med med mad og vandskål.

Mindst én kattebakke placeret så langt væk fra kattens mad som muligt, og gerne lidt ”privat”.

Et sted at gemme sig.

Adgang til et højere/højt sted, hvor katten kan få et overblik over omgivelserne.

Et passende sted at sove, eller helt ideelt flere steder.

Et sted katten kan hvæsse kløer/kradsebrædt/træ.

Lidt kattelegetøj og plads til at lege.

 

Betydningen af dufte

Katte er meget afhængige af deres lugtesans, og vil falde hurtigere til, hvis deres nye hjem dufter velkendt. For at hjælpe din kat til at blive vant til din duft, kan du tage et stykke tøj eller et tæppe med hjemmefra, og lægge hos katten et par dage før du tager den med hjem. Når du henter katten, tag da samme stykke tøj/tæppe med tilbage; helt ideelt er det, hvis det fx passer i transportkassen og så kan være i kattens rum efterfølgende.

Man kan også få en syntetisk form for ”katte-duft” feromon- som plug-in til stikkontakt eller som spray. Denne duft skaber et trygt miljø for katten og hjælper mod stress.

 

Turen hjem

En kat er stærkt bundet til sit territorium, og er også et vanedyr, derfor er det meget stressende for den at rejse. For at hjælpe din kat til at forblive rolig under transport, er det nødvendigt med en holdbar og sikker transportkasse, der er nem at rengøre. Denne forsynes med et tæppe/pude med en velkendt duft indeni og kan tildækkes med et lyst tæppe. Du kan sprøjte indersiden af kassen med feromonspray tidligst 15 minutter før katten sættes derind, for at være sikker på, at alkoholen er fordampet. Feromonet hjælper med, at katten føler sig tryg og sikker.

 

Trin for trin – når I kommer hjem

Det følgende er en guide til, hvordan du introducerer din kat til dens nye hjem og familie. Tag det ét skridt ad gangen, vær tålmodig og følg altid kattens tempo.

Når I kommer hjem, lad da katten undersøge sit rum i en times tid før du introducerer dig selv; nogle katte kan have brug for længere tid. Når du går ind til den, sæt dig da ned på samme niveau som den, stræk hånden frem og sig kattens navn blidt. Lad katten komme til dig.

Hvis din kat vælger at gemme sig, bliv da siddende stille i det samme rum, og tal blidt til den og med lav stemme, -tving den ikke til at komme frem/ud. Giv den masser af tid til at tilpasse sig, og fortsæt med at besøge den, så den vænner sig til din tilstedeværelse. Så længe katten spiser og bruger bakken er der ingen grund til bekymring. Hvis din kat er meget sky kan det være den slet ikke har lyst til at komme ud og spise. I det tilfælde kan du flytte madskålen tættere på dens gemmested, og prøve at forlade rummet.

For at lokke katten frem fra sit gemmested kan du prøve at tilbyde en lille godbid, eller bruge et stykke legetøj, fx en pind med fjer for enden. Leg er et godt redskab til at skabe et bånd med din kat og er mindre intimiderende end fysisk kontakt. Det reducerer også stress, stimulerer katten mentalt og giver afløb for opsparet energi. Det er lettere at opmuntre til leg ved daggry og om aftenen, da katte af natur er mere aktive dér.

 

Trin for trin – killing

Ved en killing er det en anderledes proces, da det er bedst ikke at efterlade den alene før den er faldet til. Forsyn den med en varm, sikker seng i gulvhøjde – en papkasse kan gøre det. Når den har set sig lidt omkring, vis den da, hvor kattebakke, madskåle og seng er, ved at banke roligt på disse ting med en finger. Den kan muligvis føle sig lidt usikker, hvis den er vant til at bo sammen med mor og søskende, så når du ikke er der, sørg da for, at der er en blød bamse og en radio med lidt lyd.

 

Møde familien

Når din kat føler sig tryg ved dig kan du præsentere den for andre (menneskelige) familiemedlemmer – en for en.

Børn er gerne meget spændte over den nye kat, men det er vigtigt at de forholder sig roligt. Lad katten komme til dem, og vis dem den rigtige måde at kæle og være sammen med katten på. Især små børn skal lære, hvordan man behandler en kat.

Selv den venligste kat vil forsvare sig selv, hvis den bliver skubbet eller trukket for meget i, så vær sikker på, at barnet forstår, at det ikke er legetøj. Undgå at løfte katten op før den er tryg og forstår, at du ikke er en trussel.

 

Møde familien – killinger

Killinger er især skrøbelige og ligesom babyer, har de brug for masser af søvn. Sørg derfor for, at killingen bliver håndteret forsigtigt og får masser af hvile. Sørg for, at der er et rum i huset som er udenfor børns rækkevidde.

Nogle katte har måske ikke haft megen kontakt med mennesker, eller har måske haft dårlige oplevelser i fortiden, så vær tålmodig. Vær opmærksom på, at ikke alle katte bliver skødekatte.

 

På opdagelse i resten af huset

Når din kat er fortrolig i sit rum, og hvis der ikke er andre kæledyr i huset, kan du gradvist lade den gå på opdagelse i nogle flere rum. Det kan hjælpe at ae din kats kind med et blødt stykke stof (for at indsamle duft/feromoner) og tørre det af på steder i huset i kattehøjde, for at gøre huset mere velkendt. Lad katten komme ud af rummet af sig selv og lad døren være åben, så den kan krybe tilbage i sit skjul, hvis den får behov for det. Sørg for, at alle yderdøre og vinduer er lukkede, så den ikke render udenfor.

 

Introduktion af andre kæledyr

Når du skal introducere din kat for andre kæledyr, er det meget bedre at kontrollere situationen end at lade dyrene selv finde ud af det. Førstehåndsindtryk er meget vigtige, og en negativ start kan føre til en livslang konflikt.

Åbningstider

Se dem her.

Telefon

75 65 46 42 (besvares i åbningstiden)

Addresse

Silkeborgvej 156, 8700 Horsens

Email

lundkattehjem@gmail.com

Copyright ©2023
Lund Kattehjem