Introducer kat for hund

Selvom hunde og katte ofte ses som fjender kan det faktisk være nemmere at introducere en hund, end en kat, for en kat. En kat vil ofte tage magten over situationen med det samme.

En gradvis introduktion kan gøre hele forskellen, når man introducerer en hund for en kat. Det kan gøre det lettere, hvis katten har haft positive oplevelser med hunde som killing og vice versa.

Giv katten et rum eller område i huset, hvor hunden ikke har adgang. Udveksl først hundens og kattens dufte på præcis samme måde som i den detaljerede beskrivelse ovenfor, som når man introducerer to katte. Gør dette over en periode på flere dage. Derefter når dyrene skal mødes ansigt til ansigt gøres følgende:

  • Hold din hund i snor og sørg for at den er rolig, det kan evt. hjælpe at gå en frisk tur inden.
  • Træn hunden i at vise afslappet og ikke-truende adfærd omkring katten, såsom ”sit”, ”bliv”, ”dæk”, hvor du hele tiden er i kontrol.
  • Sikr dig at din kat ikke føler sig trængt op i en krog. Den skal være et sted, hvor den føler sig afslappet med en sikker flugtrute – et højt sted, hvor hunden ikke kan nå den, er at foretrække. Husk at lukke yderdøre og vinduer så katten ikke stikker af.
  • Ignorer katten – din hund vil føle, at katten er mere vigtig, hvis du er fokuseret på den. Lav nogle træningsopgaver eller lignende med hunden for at fastholde dens opmærksomhed, brug godbidder og ros for at belønne god adfærd.
  • Begræns ikke katten og prøv ikke at tvinge den til at nærme sig hunden. Lad katten forlade rummet når den ønsker det.
  • Tillad ikke hunden at jage katten, hvis den render væk. Beløn og ros hunden, hvis den forbliver rolig, og tag derefter katten tilbage til sit rum.
  • Gentag korte introduktioner indtil hunden viser lille eller ingen interesse, og katten ikke er bange for hunden. Fortsæt med at give hunden længere og længere snor, som kan gøres kort, hvis dette skulle blive nødvendigt.
  • Giv katten godbidder, så den forbinder hunden med noget positivt.

Når katten og hunden er ubekymrede over hinandens tilstedeværelse, kan du tage snoren af hunden, men vær helt sikker på, at katten kan flygte op på høje møbler eller lignende. Lad aldrig hunden og katten være alene uden opsyn før du er fuldstændig sikker på, at de føler sig trygge og glade i hinandens selskab. Husk at kattemad og kattebakken kan være spændende for hunden, så sørg for at  hunden ikke kan komme til dem, og at katten kan spise og gå på toilet i fred.