Katteviden

Introducer din nye kat for gamle kat

Introducer din nye kat for din gamle kat

Katte er ikke nødvendigvis sociale dyr, og de fleste har det fint alene og deres naturlige instinkt gør, at de gerne vil jage andre katte ud af deres territorium, så forvent ikke øjeblikkelig harmoni. Dog kan de lære at tåle hinanden og endda blive gode venner, hvis der ikke er konkurrence om mad og sovesteder.

Før de introduceres fysisk, introducer dem for hinandens lugt. Bland og spred dufte ved at:
Brug et stykke stof og stryg kattens kinder, tør det af på møbler og lad stoffet ligge i de områder hvor kattene færdes.

Byt kattenes ”sengetøj” eller favorittæpper.

Kæl med hver kat, uden at vaske hænder imellem.

Bliv ved at blande duftene, indtil kattene ikke viser nogen reaktion på duften, og begge katte har fundet sig til rette. Du kan arbejde dig fremad, ved at  tillade dem at se hinanden, uden at de er i stand til at røre eller møde hinanden. Hvis det er muligt, placer da noget glas eller andet mellem dem, så det bliver muligt at nærme sig og fjerne sig som de selv vælger det. Forsøg ikke en ansigt til ansigt introduktion før kattene enten ignorerer hinanden, eller viser positive tegn såsom, at de forsøger at gnubbe hoveder eller soignere hinanden udenom forhindringen.

Når det er ved at være tid til at kattene mødes ansigt til ansigt hjælper det at:

Sikre sig at nemme flugtruter er tilgængelige for begge katte, også nem adgang til høje steder som fx reoler eller hylder.

Start i et rimelig stort rum så de kan holde distance til hinanden.

Overvåg kattene når de er sammen.

Arbejd i et tempo kattene er trygge ved, og gå om nødvendigt et trin tilbage.

Lav kun korte introduktioner ved fodringstid for at de danner positive associationer med hinanden før de kommer tilbage i separate rum.

Start gradvist med at lege med kattene eller skramle i en kort stund, så deres opmærksomhed er på dig, før du sætter maden fra dig.

Hvis dette tolereres udvid da gradvist tiden de er sat sammen.

 

Det kan tage alt, fra en dag til mange uger, før katte kan tåle hinanden, så giv ikke op, hvis der er en del hvæsen og pusten sig op i starten, kan du bare gå et trin tilbage. Det er ikke sandsynligt, at de slås, men hav et tæppe klar, så du kan skille dem ad, hvis uheldet er ude. Pas på ikke at blive bidt eller kradset, da kattene er ret ophidsede. Jag dem ikke, og råb ikke ad dem hvis det sker, da dette blot vil få dem til at forbinde hinanden med noget dårligt.

 

Når kattene bliver mere trygge i hinandens selskab, giv dem da små godbidder for at opmuntre dem til at komme tættere på. Slutteligt prøv da at fodre dem i samme rum med deres madskåle langt fra hinanden. Vælg et sted, hvor de nemt kan stikke af. Ved at placere en genstand som fx en stol mellem madskålene, kan det gøre, at de føler sig mindre truede. Over tid kan du flytte skålene tættere sammen, men lad være med at stille dem lige ved siden af hinanden.

Katte kan føle sig sårbare, mens de spiser, så placer mad- og vandskålene et stykke fra væggen så de kan holde øje med rummet, mens de spiser eller drikker.

 

Husk, hvis dine katte er skilt fra hinanden af en eller anden grund, fx hvis én skal til dyrlæge eller i pension, kan deres lugt ændre sig. Dette kan bevirke, at de ikke ses som en del af samme sociale gruppe når de kommer tilbage, altså kan den kat,  der er hjemme kan ikke genkende den anden mere. Jo længere en kat er væk, jo længere tager det at genintegrere den. Ved hjemkomst er det en god idé, at skille kattene ad, så den fraværende kat kan opsamle duften af hjem og langsomt kan kattene reintroduceres. Overvej, hvor du placerer deres mad-og vandskåle samt kattebakke, med ovenstående i tankerne.

 

Ved at følge disse simple trin kan du ofte forbedre livskvaliteten drastisk for de katte, der lever i dit hjem. Hvis du får problemer, søg da hjælp, jo før jo bedre, da det er lettere at løse et nyligt opstået problem, end et der har eksisteret over tid. Hvis katte er blevet introduceret for hurtigt, kan det blive nødvendigt at starte helt forfra. Tal med din dyrlæge herom, eller søg hjælp på kattehjemmet.

Åbningstider

Se dem her.

Telefon

75 65 46 42 (besvares i åbningstiden)

Addresse

Silkeborgvej 156, 8700 Horsens

Email

lundkattehjem@gmail.com

Copyright ©2023
Lund Kattehjem