Katteviden

Luk din kat udenfor

Luk din kat ud (når I begge er klar)

Lad ikke din kat komme udenfor, før den chippet, øremærket og helt tilvænnet sit nye hjem. Det er vigtigt, at den kender hjemmet godt og har set omgivelserne indefra. Så forstår den bedst, hvor dens mad kommer fra.

Ligesom mennesker skal katte have tid til at udvikle deres hjerner og stedsans, før de slippes fri på egen hånd. Når din kat er 8-9 måneder, vil dens stedsans eller “GPS” være helt klar til brug. I den alder vil katten også have en bedre forståelse for, at man skal se sig for, når man løber rundt.

Den skal bruge mellem tre og fire uger i sit nye hjem, før den er klar til at udforske det udefra.

Hvis din kat alligevel farer vild, kan andre hjælpe den med at komme hjem til dig igen, når du har sørget fr at give den øremærke og chip. Sørg for at katten er sulten. Så kan du lokke den tilbage med mad, indtil den er vant til at komme tilbage af sig selv.

Hvis din kat ikke er neutraliseret, må den IKKE komme ud, før operationen hos dyrlægen. En god idé er at samle afføring og lægge det i haven, når katten først kommer ud. Så kan den  genkende sit eget territorie på duften.

 

Planlæg den første tur

Du kan med fordel lægge en plan for den første gang, du lukker katten ud. Her er et eksempel:

Søndag eftermiddag vil du åbne havedøren og give katten 10 minutter udenfor.

– Fjern kattens mad søndag morgen
– Tøm kattebakken ud flere steder i havens jord i løbet af formiddagen
– Sæt et ur, når du lukker katten ud og kald så katten tilbage, når den korte tid er gået

Du kan øge tiden for hver gang, du lukker katten ud.

Få jer et signal

Hvordan skal du kalde din kat hjem, når den er langt væk?

Det kan du for eksempel gøre med to skeer. Slå dem sammen, lige før du serverer mad i de første uger i dens nye hjem. Når den er på opdagelse i nabolaget, vil den kunne høre de to skeer og komme hjem for at se, hvad der er på menuen i dag.

Sørg for, at din kat er sulten, de første gange den kommer udenfor

Få den chippet, neutraliseret og øremærket, før den kommer ud

Mærk dens territorie af med nedgravet afføring fra kattebakken

Behold kattebakken, så katten selv kan vælge

 

Overvåg ALTID killinger udenfor

Små killinger er aldrig klar til at komme udenfor på egen hånd. Du kan med fordel købe en sele, som passer til din killing. Så kan I gå tur i haven og dufte til de mange nye indtryk i den.

Selen skal passe godt. Der skal være plads til en finger mellem sele og krop, så katten kan trække vejret ordentligt. Men der må ikke være mere, for ellers kan den vride sig ud af selen. I må kun bruge selen, når I går tur sammen.

Killinger og katte kan gå i panik på grund af den begrænsede bevægelighed. Det kan føre til, at de kommer meget galt afsted, hvis de tager på tur alene med sele på.

Tænk på årstiden

Din kat kan godt få lyst til at bruge kattebakken igen, selvom den egentlig var holdt op. Især omkring nytår, når der er ukendt og uforudsigeligt larm og lys udenfor, holder mange katte sig inden døre. Din kat har måske heller ikke lyst til at gå ud i voldsom regn og sne. Så er det rart med en ejer, som har været så sød at lade kattebakken stå klar til brug.

 

 

Åbningstider

Se dem her.

Telefon

75 65 46 42 (besvares i åbningstiden)

Addresse

Silkeborgvej 156, 8700 Horsens

Email

lundkattehjem@gmail.com

Copyright ©2023
Lund Kattehjem